TAKİP ET & ONAYLA

Translate

27 Aralık 2012 Perşembe

YENİ YIL GECESİ SAĞLIKLI SOFRALAR....


Evet! Yeni yıl geliyor, iyisiyle kötüsüyle, acısıyla, tatlısıyla bir yıl daha geçti. Şimdi yeni yıl partisine hazırlanıyoruz, bazılarımız evlerini yılbaşı için süslediler. Hediyeler için alışverişler çoktan başladı bile. Bu dönemi sağlıklı beslenerek ve uzun vadeli sağlıklı yaşama hedeflerinizi asla unutmayarak geçirmelisiniz.

Yılbaşından önceki şu zamanda küçük ayarlamalar yapın ve  yeni yılda kilo verme hedefinize yardımcı olmak için şu iki basit ve etkili yola kulak verin:Bu koşturmalı dönemde “Vaktim yok, sağlıklı yemek hazırlayamadım, spora gidemedim” gibi bahaneler uydurmayın. Bunun yerine, sağlıklı davranışları her zamankendi yaşantınıza adapte etmenin yollarını arayın.Bu basit ipuçlarını deneyerek parti zamanını sağlıklı beslenerek geçirin.Yılbaşı partisine gitmeden önce mutlaka evde bir şey yeyin.Başlangıç için küçük bir tabak seçin , 2-3 tane en favori yiyeceğinizden alın ve hemen oradan uzaklaşın. Bitirdiğinizde tabağınızı bırakın, masadaysanız garsona verin ve temiz servis almayın.Yemeği fazla kaçırıp kendinizi suçlu hissettiğiniz anları hatırlayın. Bir kez kaçamak yaptığınızda bütün günü yanlış beslenerek geçirmeyin. Unutmayın, bir öğün sadece bir öğündür. Bir gün ise bir koca gündür.Parti gecesinde akıllı seçimler yapın. İçkinizi 1-2 taneye limitleyin. 180 ml cin tonik çok daha hafif bir tercihken (2.0 bodypuan) aynı miktarda çilekli Daiquiri (4.5 bodypuan) sağlıklı beslenme çabalarınızı kötü etkileyecektir.2 alkollü içkinin arasında su, diyet kola, soda içerek alkolün etkisini azaltın.

İdeal bir yılbaşı sofrası nasıl olmalı?Sofrada mutlaka semizotu, enginar, beyaz lahana ya da renkli biberlerden oluşan mevsim salataları ve yılbaşı yemeğinde tokluk hissi oluşturacak hafif yiyecekler bulunmalıdır.Hindi düşük kolesterol bakımından sağlıkla tüketilebilecek bir besin öğesidir. Hindi sevmeyen ailelerin balık ve tavuk gibi beyaz et ağırlıklı beslenmesi yararlı olacaktır. Balık fırında pişirilip, dereotları ile süslenerek servis edilebilir. Tavuk da salatalarla birlikte ya da evde yapılmış taze soslarla tatlandırılarak masanızda yer alabilir.Kızartma, kavurma gibi ağır ve yağlı yiyecekler yerine taze peynir ve haşlanmış sebzeler tercih edilmelidir.Sofrada pilav ve makarnaya mümkün olduğunca yer verilmemelidir. Yemeği süsleyecek ek besin tercihi, domatesli bulgur pilavı olabilir.Ağır ve şerbetli tatlılar yerine meyve ve süt tatlıları tüketilmelidir. Ev yapımı, içerisindeki şeker ve yağ miktarı belli olan baklavalar da küçük porsiyonlar halinde yenebilir.Kuruyemişler yemekteFINDIKn 1 ya da 1,5 saat sonra en fazla bir avuç içi kadar, karışık olarak tüketilebilir. 2 ceviz, 5 badem, 5 fındık ve 1 avuca yakın kabak çekirdeği yeterli olacaktır.Yemekten bir saat kadar sonra meyve yenebilir. 2 dilim ananas ve 1 muz ile oluşturulmuş meyve tabağı hem mutluluk hormonu salgılanmasına hem de yorgunluk hissinin kaybolmasına katkıda bulunur.




Gökçe ÜNALAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder